POZNATI VALJEVCI - Razvigore

Ženska pevačka grupa "Razvigore"
Ženska pevačka grupa "Razvigore" nastala je krajem 1999. godine u sklopu rada Etno grupe Društva istraživača "Vladimir Mandić – Manda" iz Valjeva. Do danas "Razvigore" se aktivno bave ženskom vokalnom etno muzikom i bore se za svoje mesto na vrlo šarolikoj srpskoj muzičkoj sceni.


Članice:

Marija Jejina, studentkinja istorije umetnosti   
Sonja Radić, prostorni planer   
Tatjana Radić, studentkinja sociologije   
Jovana Tešić, vaspitačica   
Aleksandra Stamenković, marketing menadžer

"Razvigore" su do sada imale više desetina grupnih i samostalnih koncerata u Srbiji i inostranstvu. Takođe redovno učestvuju na saborima narodne muzike koji se organizuju u Srbiji, na kojima uživaju status respektabilnih izvođača. Istraživanje etno zvuka poslednjih godina doživelo je svoju ekspanziju kroz talas takozvane "svetske muzike" (eng. World Music), ali zvuk koji odlikuje Razvigore deluje mnogo dublje na slušaoca, skoro katarzički, što se ne može reći za neke mnogo popularnije i komercijalnije muzičare sa balkanskih prostora, koji već imaju status brenda ne samo u muzici. Tako smeštene u srpski etno-andergraund, ne robujući zahtevima komercijalnog tržišta, "Razvigore" mogu da rade i na polju muzičke edukacije, što one smatraju i svrhom svog postojanja.
Što se tiče izdanja, "Razvigore" imaju više demo snimaka i snimaka sa koncerata koji su izvođeni uživo (koncert u Etnografskom muzeju u Beogradu i Božićni koncerti u Valjevu 2003 i 2004). "Razvigore" su ustupile neke svoje snimke Radionici za srpski jezik i kulturu i dozvolile slobodno preuzimanje svim posetiocima sajta.
Ženska pevačka grupa "Razvigore" pomaže od samog osnivanja Radionice za srpski jezik i kulturu da muzički segment naših programa bude na natprosečno visokom nivou. Marija, Jovana, Sonja, Tanja i Aleksandra upoznaju naše polaznike sa muzičkim tajnama. Zahvaljujući njima Radionica ima verovatno najkvalitetnije i najatraktivnije kurseve srpske narodne muzike za strance.

...

...

...

...

...